sreda, 27. maj 2009

Grafične kartice ATI Radeon HD 4890 in nVidia GeForce GTX 275/285


Na trgu grafičnih kartic se pojavljajo vedno nove in zmogljivejše kartice, ki so v večini izboljšane verzije grafičnih čipov predhodnih izdelkov.

Prišla je tudi ATI-jeva grafična kartica Radeon HD4890, ki naj bi bila zelo resen konkurent nVidia GeForce 275 GTX, ki pa je spet podverzija GTX 295 najmočnejše kartice.



Tako so testi pokazali nekaj v prid eni strani, nekateri pa drugi strani proizvajalcema grafičnih kartic AMD (ATI) in nVidia.

Nekaj tehničnih detajlov:
nVidia


ATI

Kot je videti, je nVidia tudi začela s proizvodnjo čipov v 55nm tehnologiji, ki jo ATI že uporablja.
S tem so kartice manj 'požrešne' in posledično se tudi manj grejejo, čeprav tu ni pričakovati razlik nekaj 10°C ampak komaj nekaj °C.
Prav posebno pa je vseeno potrebno paziti na dovolj zaloge moči za kartici, ki z lahkoto med obremenitvijo porabita tudi 280W kar ni malo za sámo grafično kartico ki črpa energijo iz samo enega/dveh priključkov iz napajalnika !

Po testih ExtremeTech so se pokazali rezultati:


in

kjer kaže prevlado ene in druge kartice v različnih primerih uporabe.

Kaj to pomeni ....

ATI-jeve kartice imajo po 800 skalarnih procesorjev za obdelavo podatkov, nVidia pa 240 pri prepustnosti 256 bitov (ATI) proti 448 bitov (nV) . torej je nV v 'zaostanku'
ATI ima 40 teksturnih enot s 16 cevovodi, nV pa 80 enot/ 28 cevovodov za izrisovanje tekstur (slikic) na trikotnike slike.
Zato se trenutno pozna nV hitrost pri igrah kjer 'prevladuje' in Ati -jeva moč pri izračunavanju posebnih efektov.

Za nekoga ki mu je grafika pomembna pri igrah naj se torej zgleduje po 3D Mark VANTAGE testu ki je pokazatelj komu kaj gre...
in ne se samo zaradi tega zapoditi v trgovine v nakup ker lahko enako dosežete če dodate kakšno ATI HD4870 v Crossfire ali pa nVidia GeForce 260GTX v SLI način (oz. kako 9800GT).

Ni komentarjev:

Objavite komentar