sreda, 29. julij 2009

Zaščita podatkov v računalniku za vsakogar


Vsakodnevno delo z računalnikom vse bolj zahteva več prostora za shranjevanje. To je v današnjem času sicer cenovno zelo dostopno in ugodno (npr. disk velikosti 500GB za ceno okoli 55€ ki ga vgradimo v računalnik ali zunanji disk s priklopom na USB za ceno 90€).

Kaj pa varnost teh podatkov ?

Kaj se zgodi če se ta disk s podatki pokvari ? Kakšne možnosti za povrnitev podatkov so?

No, ena možnost je disk odnesti v podjetje specializirano za obnovitev podatkov, pa je tudi cena precej visoka glede na morebitno vrednost teh podatkov. Za tako obnovitev podatkov se cena giblje od 500€ in več odvisno od stanja okvare diska.

Kakšna so druge možnosti zavarovanja vaših podatkov?
- arhiviranje podatkov:
ena možnost je kopiranje podatkov na že omenjeni Zunanji disk na USB
- druga možnost pa je RAID avtomatsko kopiranje na več diskov v posebnem načinu, ki je izveden 'strojno' torej z namenskim krmilnikom diskov v računalniku (novejši imajo velikokrat že možnost priklopa 4-ih diskov in povezava v RAID polje)

Kako je to izvedeno?

Za polje RAID diskov potrebujete najmanj 2 trda diska v računalniku ostalo pa je odvisno od tega kako želite zavarovati podatke ob morebitni okvari diska(ov).

Obstaja več tipov RAID, in sicer so povezani s toleranco okvar diskov:
- polje RAID 0:
v tem načinu se podatki ne varujejo ampak se samo združi 2 diska v 1 večji disk in tako se pridobi samo kapaciteta, ne pa varnost

- polje RAID 1 (MIRRORING):
tu se kapaciteta prostora na diskih prepolovi, ker se podatki enega diska avtomatsko kopirajo na drugega tako da je 2. disk identična slika 1. diska
Varnost takih podatkov je zagotovljena v primeru če odpove en disk, ker so podatki še vedno shranjeni na drugem disku

- polje RAID 5 (najmanj 3 diski ali več):
kapaciteta polja diskov je enaka vsoti 2 diskov, 3. se uporablja kot varnostna kopija prvih dveh diskov.
Tu je varnost podatkov omejena z izpadom največ enega diska, vendar pa ponuja najboljše razmerje med količino potrebnih diskov/varnostjo/hitrostjo.
Podatki so zapisani delno na vsakem izmed diskov, tako da se ob primeru izpada enega diska podatek izračuna iz ostalih dveh (v tem primeru se hitrost zmanjša)


Obstaja pa še več tipov RAID polj (RAID 2, 3, 4, 6, 10, 01, 50) ki pa so izpeljani iz RAID 0, RAID 1 in RAID 5 in pomenijo večje število potrebnih diskov ter nekaj več zanesljivosti v primeru izpada 2 diskov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar